Odinioară în București

Întreprinderea de produse zaharoase București 1948-1991

“Pe Şoseaua Viilor şi continuând spre Calea Rahovei se găsesc două fabrici foarte vechi din industria alimentară care aparţin în prezent companiei Kandia Excelent. Una s-a numit Fabrica de Cafea Frank şi judecând după numărul de clădiri pare să fii fost de dimensiuni mari ea a fost înfiinţată ca filiala Concernului Heinrich Frank Kontzionen din Lintz având activitate principală prelucrarea cicuarei. Cealaltă situată vis-a-vis este Fabrica de Ciocolată Anghelescu a fost construită de Zoe şi Nicolae Anghelescu 2 foşti elevi ai casei Capşa. Ea producea patiserie, bomboane de toate felurile, marmeladă, fructe zaharisite. În anii ’40 angaja aproximativ 250 de oameni având şi cantină, o bibliotecă, un cămin şi un aparat de radio încă o raritate pe atunci”. 

Întreprinderea de produse zaharoase București a fost fondata în anul 1948 prin naționalizarea următoarelor fabrici :

• Întreprinderea “Frank” înființată la 01.10.1888 ca filială a concernului “K. Frank Sahne” din Lintz – Austria, care producea surogate de cafea (pudra de cicoare).

 • Fabrica “Zamfirescu S.A.” înființată în 1912, care fabrica produse de ciocolata.

• Firma individuala “Pavel Helioty”, care producea ciocolată, produse zaharoase, paste fainoase și gheață artificială.

• Fabrica SAR “Corso”, care se ocupa cu industrializarea de produse zaharoase: ciocolată, bomboane, tahan, halva, marmeladă.

• Fabrica “Regina Maria” înființată în 1923, care fabrica produse de patiserie.

• Firma individuală “Niculae Anghelescu” înființată în 1920, care fabrica produse de cofetărie. După naționalizare fabrica preia urmatoarele întreprinderi: IIS Urs de Dorna, IIS Fraga, IIS Cicoarea, IIS Delicia.

În 1991 devine S.C. EXCELENT S.A.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *