Odinioară în București

Clădiri reprezentative de pe Calea Victoriei

Fostul Pod al Mogoșoaiei, actualmente Calea Victoriei, reprezintă pentru sectorul 5 una dintre granițe, începând de la Piața Națiunile Unite până la Grand Hotel du Boulevard, adică intersecția cu bulevardul Regina Elisabeta. De interes pentru istoria sectorului 5 sunt edificiile înălțate pe partea stângă a acestei artere, cum privim spre intersecția menționată. Totuși, ne-am gândit să facem și câteva referiri succinte la clădirile de pe partea dreaptă a bulevardului, considerând că au un trecut cel puțin la fel de interesant.

Palatul Poştelor

Situat pe Calea Victoriei, în zona dinspre Piaţa Naţiunile Unite, Palatul Poştelor a fost ridicat pe locul unde odinioară se afla Hanul Constantin Vodă, construit de domnitorul Constantin Brâncoveanu. Afectat grav la incendiul din 1847, hanul a fost demolat în 1862, ulterior edilii hotărând să se înalţe aici un palat al poştelor. Construcţia edificiului a început abia în 1894, inaugurarea având loc în anul 1900. Operă a arhitectului Alexandru Săvulescu, clădirea a funcţionat ca atare până în 1970, când autorităţile comuniste au decis renovarea ei în vederea amenajării Muzeului Naţional de Istorie a României.

Blocurile Agricola – Fonciera şi Adriatica – Trieste

Cele două elegante construcţii aflate în Piaţa Naţiunile Unite (fostă Piaţa Senatului sau Piaţa Operetei) au aparţinut societăţilor de asigurare „Adriatica” şi „Agricola – Fonciera”, fiind opere ale arhitecților Petre Antonescu și Paul Smărăndescu. Elementele care le conferă o deosebită originalitate sunt glorietele de pe acoperişuri. Ridicate între anii 1928 – 1930, blocurile Agricola – Fonciera şi Adriatica – Trieste marchează prin arhitectura lor elegantă caracterul general al clădirilor construite în perioada interbelică. Un alt bloc Adriatica (SOCOMET) se află în fosta Piaţă a Teatrului Naţional, în apropierea Palatului Telefoanelor şi a Hotelului Continental, şi este opera arhitectului Rudolf Fraenkel.

Palatul Dacia

Istoria Palatului Dacia este una tumultoasă, precum a multor clădiri istorice de pe fostul Pod al Mogoşoaiei. Aflată la intersecţia Lipscanilor cu Calea Victoriei, vizavi de Magazinul Victoria, povestea clădirii începe undeva pe la sfârşitul secolului al XVII-lea când, pe un teren care aparţinuse iniţial boierilor Craioveşti, trecut apoi în proprietatea Cantacuzinilor şi, în sfârşit, a Filipeştilor, căpitanul Constantin Filipescu a construit un han. După moartea lui, survenită în 1696, soţia lui, jupâneasa Rada Filipescu, vinde hanul marelui clucer Iordache, boier aflat în slujba lui Constantin Vodă Brâncoveanul. Hanul, care de-a lungul timpului va avea mai mulţi proprietari, îşi păstrează totuşi numele iniţial, Hanul Filipescu. În secolul al XVIII-lea devine proprietatea Mănăstirii Văcăreşti, însă prin legea secularizării averilor mănăstireşti din 1863 intră în posesia statului. Este scos la vânzare în 1871 şi este cumpărat de nou înfiinţata Societate de Asigurări Dacia-România. Fostul han, devenit Palatul Dacia-România, a fost înălţat cu un etaj şi a fost recondiţionat după planurile arhitectului Alexandru Orăscu. În birourile Palatului Dacia a funcţionat între 1877 – 1879 redacţia ziarului Timpul, unde au lucrat ca redactori scriitorii Mihai Eminescu şi Ioan Slavici. De asemenea, la parterul edificiului s-a aflat mult timp sediul uneia dintre cele mai importante bănci româneşti, Banca Agricolă.

Surse:
George Potra, Din Bucureștii de altădată, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1981
Foto: Calea Victoriei. Bucureștiul interbelic, Editura Noi Media Print, 2006

Acest material este publicat în cadrul proiectului „Istoria Sectorului 5”, derulat de către Asociația Curaj Inainte, cu sprijinul financiar al Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”, prin programul de finanţare nerambursabilă în anul 2020.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *