Oameni și povești

De la Grand Hotel du Boulevard la… „Biblioteca pentru toți”

Într-un material anterior v-am introdus în povestea vieții lui Leon Alcalay, cel care, pornit de la două dulapuri de cărți vechi a reușit să-și facă o afacere prosperă, să-și deschidă librărie în Grand Hotel du Boulevard și să conducă una dintre cele mai apreciate edituri din România. Cărțile editate odinioară la Editura Alcalay pot fi găsite astăzi în antiacariate, fiind printre cele mai apreciate de iubitorii de carte veche.

Grand Hotel du Boulevard, hotel construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și aflat în zona administrativă a sectorului 5, are povești incredibile, care merită să fie scoase la lumină din când în când. Una dintre acestea este legată de Leon Alcalay, anticarul care prin muncă și perseverență a ajuns în cele din urmă să fie considerat unul dintre cei mai mari librari ai Capitalei. „În 1883 s-a mutat în Hotel de Boulevard (denumirea de atunci a stabilimentului – n.r.), ocupând mai multe prăvălii care își aveau vitrinele atât pe Calea Victoriei, cât și pe bulevardul Elisabeta. (…) El și-a deschis un mare și frumos magazin care, pe lângă secția de anticariat, la care nu voia să renunțe din principiu, mai cuprindea o secție de librărie cu cărți române și străine, apoi papetărie și editură de cărți școlare, juridice și cu conținut beletristic”, ne spune gazetarul și istoricul George Potra.

Pentru că toate au un început, Leon Alcalay s-a ocupat de una dintre cele mai populare colecții de carte de la noi: „Tot Leon Alcalay a editat și continuat publicarea Bibliotecii pentru toți, pe care a răspândit-o, la un preț ieftin, în toată țara. Biblioteca pentru toți, pe lângă scrierile autorilor clasici români, cuprindea traduceri din literatura universală. Ea a avut un răsunet și o circulație extraordinară și nu exista bibliotecă particulară sau publică, de oraș sau sat, care să nu cuprindă un număr cât mai apreciabil din aceste cărticele cu coperta gălbuie. Cartea din Biblioteca pentru toți avea un format atât de comod încât nu împiedica pe nimeni s-o ia oriunde voia. Pentru acest motiv o găseai în mâinile tuturor, tineri sau bătrâni, de ambele sexe, în tramvai, tren sau grădini. Succesul acestei publicații a adus editorului un beneficiu apreciabil și l-a obligat în același timp să-i sporească tirajul și s-o înzestreze cu tot ceea ce era mai bun și mai nou în tipăriturile zilei” și-a continuat istorisirea George Potra.

Leon Alcalay nu a avut succes doar în afaceri, ci a rămas în conștiința iubitorilor de carte și ca un foarte bun editor și librar: „Cu timpul, Leon Alcalay ajunsese unul dintre cei mai mari librari ai Capitalei, iar pentru priceperea și calitățile lui a fost ales și vicepreședinte al Asociației Librarilor din țară. Prăvălia lui, din ce în ce mai frumoasă și mai bine asortată, a fost continuată de feciorii săi până în 1940, când a fost predată librarului Cioflec, care-și mutase sediul din Cluj în București” a mai relatat George Potra.

Povestea este completată de ziaristul Constantin Bacalbașa, care îl știa pe Leon Alcalay încă de când acesta vindea cărți în apropierea Prefecturii de Poliție: „Acolo l-am cunoscut, stând toată ziua înaintea dulapurilor sale, pe arșița soarelui sau în crivățul iernii, cumpărând și vânzând cărțile, leu cu leu, pe acela care, cincizeci de ani mai târziu, trebuia să moară de mai multe ori milionar.”

După război, fosta librărie a lui Leon Alcalay de la parterul Grand Hotel du Boulevard a fost transformată în Librăria Academiei, în egală măsură apreciată de iubitorii de carte, chiar dacă vremurile au fost cu totul altele.

Sursa: Sursa: George Potra, Din Bucureștii de ieri, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1990

Foto: Locuri în București_armyuser

Acest material este publicat în cadrul proiectului „Istoria Sectorului 5”, derulat de către Asociația Curaj Inainte, cu sprijinul financiar al Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”, prin programul de finanţare nerambursabilă în anul 2020.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *