Odinioară în București

Cum arăta Bucureştiul noaptea pe bulevardul Elisabeta

Destul de puţine sunt mărturiile fotografice nocturne rămase din Bucureştiul interbelic. Cele care există însă vorbesc de la sine despre strălucirea unei lumi total diferite faţă de cea din ziua de azi, o lume cu pasiuni efemere, cu distracţii comune şi, cel mai important poate, cu repere rămase doar în amintire. Unele dintre aceste repere există încă și sunt plasate pe actuala zonă administrativă a sectorului 5.

Celebra lunetă din faţa Cercului Militar Naţional este surprinsă aici într-o seară ploioasă, cu trafic aglomerat în intersecţia dintre Calea Victoriei şi bulevardul Elisabeta. Sunt de remarcat automobilele cu acel aer inconfundabil de epocă, precum şi reclamele din acele vremuri, dintre care se pot desluşi „Marele Cafeu Luvru” (pe clădirea unde azi se află blocul Dunărea), „Colectura norocoasă Hermes” şi „Ciorapi Areca” (pe aceeaşi clădire), precum şi „Cărţi şi rechizite şcolare”, la parterul hotelului Grand Hotel Du Boulevard.

O imagine luată cel mai probabil din clădirea unde şi-a avut sediul editura Cartea Românească (a fost distrusă de bombardament în 1944, iar pe locul ei a fost construit blocul la al cărei parter s-a aflat în magazinul „Romarta copiilor”). Cercul Militar este luminat feeric, imaginea fiind întregită de terasa la fel de bine luminată, precum şi de mici porţiuni din bulevardul Elisabeta (stânga) şi cunoscuta stradă Sărindar – azi Constantin Mille – (dreapta).

Intrarea în fostul Teatru Naţional (acum aici se află hotelul Novotel, a cărui intrare este o replică a celei de atunci), tot într-o seară ploioasă, cu un automobil de epocă parcat sub un felinar stilizat. În dreapta se poate vedea o mică parte din imobilul Torok-Fialkowski, la parterul căreia a funcţionat până în 1898 o celebră cafenea, ulterior aici fiind deschis restaurantul „Elysee”, unde a cântat mulţi ani celebra orchestră a lui Grigoraş Dinicu. Deasupra clădirii tronează o reclamă cât se poate de autentică la „Conservele Stela”.

Latura din stânga a bulevardului Elisabeta, privind dinspre intersecţia cu Calea Victoriei înspre strada Brezoianu. Trotuarele ude amplifică efectul reclamelor luminoase, dând bulevardului un aspect feeric. Trecătorii erau îmbiaţi să intre la „Cinema Forum”, „Hotel Princiar” şi „Restaurant Eforia” , dar şi să consume „Bere Azuga”.

Cealaltă latură a bulevardului Elisabeta, văzută din acelaşi unghi, cu automobile trecând agale pe lângă cinematografe şi vitrine luminate. Sunt de remarcat liniile de tramvai de pe bulevardul pietruit, precum şi lumina puternic reflectată de trotuarele umede. Din reclamele luminoase aflăm că la cinematograful „Trianon” rula filmul „Emigranţii”, iar la cinematograful „Bizantin” un bilet costa 22 de lei. De asemenea, la cinematograful din incinta Cercului Militar rula filmul „Albă ca zăpada şi cei şapte pitici”.

Imagine luată cel mai probabil de pe terasa restaurantului „Eforia”. Vizavi se văd reclamele luminoase la cinematografele „Capitol” (cu o indicaţie „Grădina”, care sugera cel mai probabil că grădina de vară „Capitol” de pe Sărindar era deschisă) şi la „Cinema Regal”, unde aflăm că rula filmul „Cuibul fecioarelor”, care o avea ca protagonistă pe Anne Shirley. Mai este de remarcat atmosfera destul de relaxată, deşi poza este făcută în 1944, în plin război mondial.

Surse foto:
Bogdan Andrei Fezi, Bucureştiul european, Ed. Curtea Veche, 2010
Calea Victoriei, Bucureştiul interbelic, Ed. Noi Media Print, 2005

Acest material este publicat în cadrul proiectului „Istoria Sectorului 5”, derulat de către Asociația Curaj Inainte, cu sprijinul financiar al Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”, prin programul de finanţare nerambursabilă în anul 2020.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *