Oameni și povești Odinioară în București

Personalități care au trăit în sectorul 5: Ion Minulescu

Născut la București la 6 ian. 1881, Ion Minulescu, poet, prozator și dramaturg, a fost unul din cei mai reprezentativi scriitori ai simbolismului românesc. Deși a copilărit la Slatina și și-a făcut o parte din studii la Pitești, Minulescu își dă bacalaureatul la București, viața sa literară devenind strâns legată de orașul unde se format ca om de litere sub îndrumarea unor scriitori ca Duiliu Zamfirescu sau Alexandru Macedonski.

“În esența lui, domnul Minulescu a rămas neschimbat. Poezia sa se află în faşa simbolismului românesc de dinainte de război. Domnul Minulescu e un mare sentimental și la d-sa simbolismul e un mod de a ascunde sentimentul sau poetul îl spune în parodie, îl ascunde în abstracțiuni și familiarități, și acest lucru dă naștere acelui aer minulescian…”,  îl craceriza criticul G. Călinescu.

A publicat poezie, proză și traduceri în revistele Viața nouă, Viața literară și artistică, Sămănătorul sau Viața românească. A publicat numeroase volume de poezie, cele mai cunoscute fiind Romanțe pentru mai târziu (1908), Nu sunt ce par a fi (1936) sau romanul Roșu, galben și albastru (1924). Începând cu anul 1922, deține funcția de director general al artelor în Ministerul de culte și arte. A fost căsătorit cu poeta Claudia Millian.

Între 1934 și până la moartea sa, în 1944, survenită în timpul bombardamentelor germane asupra Bucureștiului, Ion Minulescu a locuit pe strada Gheorghe Marinescu, într-un apartament care, din 1991, devine Casa memorială Ion Minulescu și Claudia Millian.

Acest material este publicat în cadrul proiectului „Istoria Sectorului 5”, derulat de către Asociația Curaj Inainte, cu sprijinul financiar al Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”, prin programul de finanţare nerambursabilă în anul 2020.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *