Locuri și întâmplări Oameni și povești

Personalități care au trăit în sectorul 5: Liviu Rebreanu

Marele romancier român s-a născut pe 27 noiembrie 1885 la Târlișua, Bistrița-Năsăud, Austro-Ungaria, își face studiile primare și gimnaziul în județul natal, urmând ca, în 1900 să îl găsim la școala de honvezi de la Sopron iar în 1903 la Academia militară din Budapesta. Demisionează din armata austro-ungară în 1909 apoi se stabilește la București unde, pe baza unei convenții cu Austro-Ungria care care să fie extradat, va fi închis la Văcărești și apoi transferat la Gyula.

În 1910, după debutul în revista Convorbiri critice, își începe activitatea de scriitor. Urmează o perioadă frământată și plină de lipsuri materiale, se mută la Craiova unde colaborează cu revista Ramuri și se căsătorește cu actrița Fanny Rădulescu. După război, în 1920, îi apare romanul Ion, capodoperă a literaturii române, urmat de celelalte romane (Pădurea spânzuraților, Ciuleandra, Răscoala, etc) care îl consacră printre clasicii literaturii române.  Conduce Societatea Scriitorilor Români din 1926 până în 1932. Între anii 1929-1930 și 1941-1944 a fost directorul Teatrului Național. În 1942 este decorat cu Ordinu Coroana României în gradul de Mare Cruce. Retras în casa de la Valea Mare, unde a scris mare parte a operei sale, Liviu Rebreanu moare la 1 septembrie 1944.

“Niciodată realismul românesc, înaintea lui Rebreanu , nu înfiripase o viziune a vieţii mai sumbră, înfruntând cu mai mult curaj urâtul şi dezgustătorul, întocmai ca în varietatea mai nouă a realismului european, crudul naturalism francez şi rus”(T.Vianu).

Printre cele trei case memoriale Liviu Rebreanu se numără și apartamentul de pe strada Gheorghe Marinescu, cumpărat de scriitor pentru fiica sa, Puia Florica Rebreanu, în 1934. În 1995, acesta devine casa memorială și inclus în circuitul turistic.

Acest material este publicat în cadrul proiectului „Istoria Sectorului 5”, derulat de către Asociația Curaj Inainte, cu sprijinul financiar al Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”, prin programul de finanţare nerambursabilă în anul 2020.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *