Locuri și întâmplări Oameni și povești

Personalități care au trăit în sectorul 5: Mihail Sebastian

Pe  numele său real Iosif Hechter, născut la Brăila la 18 octombrie 1907, a fost romancier, dramaturg, critic și publicist român de origine evreiească. Face studii de drept și filozofie la București fiind, în prima parte a tinereții, discipolul lui Nae Ionescu, care-l invită să colaboreze la revista Cuvântul, unde se împrietenește cu Mircea Eliade. Influența lui Nae Ionescu îl îndreaptă pe acesta spre simpatii politice de dreapta, cum s-a întamplat cu mare parte a intlectualilor din Grupul Criterion.

Debutul literar are loc în 1932. A mai publicat romanele Orașul cu salcâmi, Accidentul sau După două mii de ani, ultimul aducându-i o notorietate nedorita datorată prefeței semnate de Nae Ionescu, însă Sebastian devine cunoscut ca dramaturg cu piesele Steaua fără nume, Jocul de-a vacanța sau Ultima oră. Însă adevărata revelație a fost produsă de publicarea în anul 1995 a Jurnalului, 1935-1944, jurnal care arată ororile măsurilor împotriva evreilor și împrejurările celui de-al Doilea Război Mondial.

  “Interesul pentru scriitura sa vine și din faptul că, dincolo de valoarea estetica a textelor, Mihail Sebastian este o conștiință ce refuză cu vehemență “imbecilitatea îndoctrinată” a curentelor ideo-politice. Sebastian e scriitorul fără uniformă care trăiește plenar ambele realități. La fel de tumultoase, dar nu la fel de curate, realitatea razboiului si cea a literaturii.” – Lucian Pricop

Mihail Sebastian moare la 29 mai 1945 întrun accident petrecut pe Bulevardul Regina Elisabeta. În ultimii ani de război, afectat de contextul antisemitismului și de război, Mihail Sebastian a trăit în casa părinților, pe strada Antim Ivireanu. „Nu a rămas casă, nu a rămas cocioabă, care să nu fi fost spartă, jefuită, arsă… Când am ieşit din adăpost, flăcări imense se vedeau spre Poştă şi Mitropolie… Un incendiu în Şelari părea că va aprinde tot oraşul. Flăcări albe, galbene izbucneau cu violenţă de peste tot”, scrie Sebastian în jurnalul său.

Acest material este publicat în cadrul proiectului „Istoria Sectorului 5”, derulat de către Asociația Curaj Inainte, cu sprijinul financiar al Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”, prin programul de finanţare nerambursabilă în anul 2020.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *