Oameni și povești

Personalități care au trăit în sectorul 5: Urmuz

Este pseudonimul literar al lui Demetru Dem. Demetrescu-Buzău, figură marcantă a avangardei literare bucureștene, născut la 17 martie 1883 la Curtea de Argeș. La vârsta de cinci ani, acesta petrece un al la Paris alaturi de familie, ulterior aceasta se mută în București unde tatăl sau este profesor de igienă apoi inspector de sănătate. Încă din timpul adolescenței, Urmuz dă dovada precocității sale prin participarea la concetele de la Ateneul Român și asistența la prelegerile lui Titu Maiorescu.

Înscris la Colegiul Gherghe Lazăr, acesta câștigă repede notorietatea printre colegii alături de care organizeză o societate secretă. Modului în care interacționa cu societatea organizând tot felul de farse sau prin comportamentul nepoliticos și neconvențional este evidențiat de cei care l-au cunoscut. După absolvirea studiilor de drept, funcționează ca judecător în județul Argeș. Din această perioadă datează primele fragmente din colecția Pagini bizare pe care acesta le scria ca să își distreze mama și surorile. În timp ce îndeplinește fucția de judecător în diverse localități (regiunea Dobrogea, Ghegani sau Alexandria), acesta trimite scrisori foștilor colegi iar aceștia le citesc public sau organizează pe baza lor spectacole de teatru avangardist.

După 1918 când se încheie războiul la care participă ca locotenent, Urmuz se întoarce în București unde trăiește o viață retrasă presărată cu rare apariții publice sau lecturi face exerciții de literatură orală. În 1922, Tudor Arghezi îi publică în Cugetul Românesc Pagini bizare.

Urmuz se sinucide pe 23 noiembrie 1923. Influența pe care o are la dezvoltarea ulterioară a literaturii române îl plasează în postura ingrată a unui scriitor care, cu o operă atât de restânsă, poate avea discipoli.

72     Gabriela Glăvan

„Astfel, dintr-o meditaţie care îl va fi  dus  cine  ştie  până peste

câte graniţi ale realităţii şi din violenţa necesităţii de a fi prezent într-un

concret pe care îl dispreţuia şi din care s-ar fi vrut evadat, s-a născut arta

acestui straniu Urmuz…” Geo Bogza.

Urmuz a trăit o patre din viața sa într-un imobil de pe strada Apolodor, la numărul 9, acum demolat.

Acest material este publicat în cadrul proiectului „Istoria Sectorului 5”, derulat de către Asociația Curaj Inainte, cu sprijinul financiar al Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”, prin programul de finanţare nerambursabilă în anul 2020.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *