Locuri și întâmplări Oameni și povești

Personalități din sectorul 5: Gheorghe Tăttărescu

Unul dintre cei mai importanți pictori români, Gheorghe Tăttărescu a locuit pe raza sectorului 5 din București, ăe strada Domnița Anastasia 7, unde în prezent se află casa lui memorială.

Tăttărescu s-a născut în octombrie 1820 la Focşani și a murit pe 24 octombrie 1894 la Bucureşti

A început să picteze ajutându-l pe unchiul său, Nicolae Teodorescu (1799 – 1880), zugrav de biserici. Studiile și le-a început la Şcoala de zugravi din Buzău, fondată de unchiul său. În 1844, împreună cu unchiul său, pictează mănăstirea Răteşti.
Cu ajutorul episcopului Buzăului, Chesarie, obţine o bursă de studii la Academia San Luca din Roma (1845 – 1851). Aici i-a avut ca profesori pe Natale Carta (1790 – 1884), Giovanni Silvagni (1790 – 1853) şi Pietro Gagliardi (1809 – 1890). Sub îndrumarea profesorilor săi, se formează în spiritual academismului italian, executând copii după Raphael, Bartolomé Estéban Murillo, Salvatore Rosa, Guido Reni şi alţii.

În perioada 1845 – 1851, va pleca cu o bursă anuală de 150 de galbeni, la Academia di San Luca din Roma, beneficiind de sprijinul episcopului Buzăului, Chesarie. Aici va studia sub îndrumarea profesorilor Natale Carta, Giovanni Silvagni și Pietro Gagliardi, formându-se în spiritul academismului italian, după ce va realiza copii ale unor lucrări semnate de Rafael Sanzio, Bartolomé Estéban Murillo, Salvatore Rosa, Guido Reni și alții.


Tattarescu a participat la revoluţia de la 1848. A pictat portretele revoluţionarilor Gheorghe Magheru, Ştefan Golescu aflaţi în exil, iar în 1851 pictează portretul lui Nicolae Bălcescu (în trei replici aproape identice). Idealul eliberării naţionale şi al edificării unei Românii moderne este transpus în compoziţii alegorice cu subiect revoluţionar (Renaşterea României, 1849, 11 Februarie 1866 – România Modernă, 1866) sau cu subiect patriotic (Unirea Principatelor, 1857).
O mare parte din activitatea sa artistică a fost dedicată artei religioase, creând un stil personal influenţat de academismul italian şi parţial de iconografia tradiţională bizantină. În perioada 1853 – 1892, cu ajutorul elevilor săi, a pictat, în spirit neoclasic, peste 50 de biserici din Bucureşti (biserica Sf. Spiridon) şi Iaşi (Mitropolia din Iaşi), precum şi Biserica Greacă din Brăila sau biserica mănăstirii Ciolanu din judeţul Buzău.

În anul 1860, Gheorghe Tattarescu primeşte misiunea de a realiza un „Album național” al priveliștilor și monumentelor istorice din țară, oferindu-i posibilitatea să se manifeste şi ca peisagist, una dintre celebrele sale lucrări de acest gen fiind „Peștera Dâmbovicioara”, realizată în anul 1860.


Împreună cu Theodor Aman a înfiinţat, în 1864, Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, unde a desfăşurat o bogată activitate ca profesor de pictură, fiind mai apoi şi directorul ei în anii 1891 – 1892.


În 1865 a scris lucrarea „Percepte şi studii folositoare asupra proporţiunilor corpului uman şi desene după cei mai celebri pictori”.

În anul 1871, a pictat biserica Colţea din Bucureşti, ctitorie a Spătarului Mihai Cantacuzino, în 1874 a pictat Biserica Sfântul Ilie din Bucureşti, iar în 1877, biserica Ionaşcu din Slatina şi capela Azilului „Elena Doamna”.


Casa pe care a cumpărat-o în Bucureşti în 1855 şi în care a locuit timp de aproape 40 de ani a fost transformată în muzeu şi a fost deschisă publicului. Înfiinţat în 1951, Muzeul Gheorghe Tattarescu adăposteşte o mare parte din lucrările sale.

Acest material este publicat în cadrul proiectului „Istoria Sectorului 5”, derulat de către Asociația Curaj Inainte, cu sprijinul financiar al Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”, prin programul de finanţare nerambursabilă în anul 2020.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti.Surse:
http://www.answers.com/topic/gheorghe-tattarescu
http://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Tattarescu

Rador.ro

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *