Vasile A. Marinescu (17.09.1908, București -12.08.1994, București) a fost absolvent al Liceului „Gheorghe Lazăr” și al Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale din București. Vasile Marinescu a făcut parte din grupul care a participat la înființarea Oficiului Național al Turismului în 1936. A fost membru al unor cluburi de turism precum Turing Club România, Asociația Camping și Turism, prim-redactor al revistei „Voiaj” (1933-1934), a publicat articole în revista „Turismul” (1935-1937). În 1980 a publicat volumul „Oameni, locuri, întâmplări”, editura Sport-Turism în care a prezentat fragmente de viață din copilărie, tinerețe și activitatea desfășurată în perioada interbelică în domeniul turismului, însoțite de fotografii realizate de acesta.

Vasile A. Marinescu a practicat fotografia încă din anii tinereții iar o bună perioadă a vieții sale a locuit într-o casă situată între Parcul Tineretului și cartierul Uranus. Cartierul Uranus era locul preferat de plimbare.

Selecția face parte din arhiva profesională de imagine, sunet și documente realizată de ec. Vasile A. Marinescu, deținută de Mircea Pănculescu.

Selecția cuprinde o serie de imagini din interiorul și din grădina casei fotografului, scene de familie din anii 1947-1980, cât și o suită de diapozitive din București din anii 1980. Diapozitivele surprind instantanee din perioada demolării cartierului Uranus, translatarea bisericilor, imagini cu Patriarhia Română, Casa Poporului și Opera Română.

***

Materialul fotografic a fost digitizat de Cezar Popescu.

Materialul arhivei fotografice este promovat de Asociația Omnia Photo.

Arhiva profesională Vasile A. Marinescu este deținută de Mircea Pănculescu.

Imaginile sunt prezentate cu acordul deținătorului, în scopuri educaționale.

Mai multe informații despre arhiva Vasile A. Marinescu: https://www.iscoada.com/home/arhive/economistul-marinescu-si-croaziera-vietii-un-protovlogger-al-anilor-80

Vocea fotografului Vasile A. Marinescu poate fi ascultată aici: https://www.youtube.com/watch?v=ttapTjvR9OM&t=7s